Elektrikli Isıtıcılar Çevre Dostu mu?

19 Eylül 2022
Taşınabilir elektrikli ısıtıcılar, belki merkezi ısıtma sistemlerimiz gibi tüm evi sıcak tutmaz; ancak ihtiyacımız olan yerde ve zamanda hızlıca ısınmamızı sağlar.

Bununla birlikte iklim krizi bugünümüzü ve geleceğimizi etkilemeye devam ederken aklımıza bu soru daha çok düşer oldu: Kullandığımız bu ısıtıcılar çevre dostu mu? 


Bu, tabii ki ihtiyaçlarımıza uygun bir model alıp almadığımıza ve ısıtıcımızı nasıl kullandığımıza bağlı.

Elektrikli ısıtıcılarımızı sürdürülebilir yaşam tarzımıza nasıl adapte edebileceğimiz konusunda bazı ipuçlarını sizin için derledik!


Elektrik Enerjisi Sürdürülebilir midir?

Elektriğin ısıya dönüştürülmesi, kullanım noktasında karbon emisyonları gibi zararlı yan ürünler üretmez. Bu nedenle bazı kaynaklarda elektriğin “temiz enerji” olarak tanımlandığını görmüş olabilirsiniz.

Kullandığımız elektrik doğalgaz, hidrolik, yenilenebilirler ve kömür gibi farklı kaynaklardan üretildiğinden ısıtıcımızı açtığımızda %100 yenilenebilir güç kullandığımızı garanti edemeyiz. Bu nedenle elektrik tüketimimiz konusunda da bilinçli davranmamız gerekir.

Elektrikli Isıtıcımı Nasıl Tutumlu Bir Şekilde Kullanabilirim?

Öncelikle ihtiyaçlarınıza uygun bir ısıtıcı satın alarak! İhtiyaçlarınıza uygun olmayan bir alışveriş yapmanız kullandığınız elektriğin boşa gitmesi anlamına gelebilir. Örneğin sadece sabah hazırlanırken bir ısıtıcıya ihtiyacınız varsa fanlı, küçük bir ısıtıcı sizin için ideal olabilir; ancak daha büyük bir alanda ısıtma istiyorsanız radyatör veya dekoratif şömine sizin için daha doğru bir tercih olacaktır.


Elektrikli ısıtıcınızı merkezi ısıtmayla birlikte kullanabilirsiniz. Örneğin, evinizi düşük seviyelerde ısıtmak ve en soğuk saatlerde sadece bulunduğunuz odada elektrikli ısıtıcı kullanmak akıllıca bir tercih olabilir.

Isıtıcınızı maksimum yerine düşük bir ayarda açıp ihtiyaç duydukça ayarını yükseltmek de iyi bir fikirdir.


Evinizi ne kadar iyi yalıttığınıza da dikkat etmelisiniz. Evinizden hava sızması hem sizi üşütebilir hem de size daha yüksek tutarlı bir fatura olarak dönebilir.

Ayrıca termostatlı bir ısıtıcı tercih edebilirsiniz. Termostatlı ısıtıcılar, ihtiyaç duymadıkları ısıyı yaymazlar. Sabit bir sıcaklığa ulaşırlar ve sadece bunu sürdürmek için gerekli olanı üretirler.


Termostatik radyatör vanası gibi ürünlerden de önemli ölçüde tasarruf sağlayabilirsiniz.


Elektrikli Isıtıcı Nasıl Çöpe Atılır?

Eski yıllarda aldığınız, kullanılamaz duruma gelmiş elektrikli ısıtıcılarınızı nasıl atacağınız da çevre açısından önemlidir. Araştırmalara göre her yıl milyonlarca ton elektrikli cihaz atığı ortaya çıkmaktadır.

İlk olarak evinizin bağlı olduğu belediyenin küçük elektrikli ürünler için bir toplama hizmeti olup olmadığını araştırabilirsiniz. Özellikle yağlı radyatörlerinizi dikkatli bir şekilde elden çıkarmanız önemlidir, çünkü petrol kirliliğinin ekolojik olarak olumsuz etkileri vardır. Belediyeler yağı tehlikeli atık olarak kabul ederler ve ürününüzü bertaraf etmeniz konusunda size yardımcı olabilirler.